پریود نا منظم

پریود نامنظم چیست؟

با ترسیم طول دوره‌های قاعدگی می‌توانید متوجه شوید که دوره‌های قاعدگی شما منظم است یا نامنظم. شما می‌توانید طول چرخه قاعدگی خود را با شمارش از روز اول قاعدگی تا روز اول قاعدگی بعدی تعیین کنید و البته طبیعی است که سیکل‌های بین ۲۱ تا ۳۵ روز داشته باشید. طبق گفته متخصصین زنان پریود شما نامنظم است اگر بیشتر از هر ۲۱ روز یا کمتر از هر ۳۵ روز تکرار شود. اگر طول چرخه شما در محدوده طبیعی قرار می‌گیرد اما بین هفت تا نه روز از سیکلی به سیکل دیگر تغییر می‌کند این نیز نشانه‌ای از یک پریود نامنظم است.  به عنوان مثال اگر یک سیکل ۲۵ روزه و سیکل بعدی ۳۳ روز باشد سیکل‌های شما نامنظم در نظر گرفته می‌شوند (حتی اگر یک سیکل ۲۵ یا ۳۳ روزه در غیر این صورت طبیعی است). اگر سیکل شما همیشه بین ۲۵ تا ۳۵ روز است و فقط چند روز در ماه عقب جلو می‌شود جای نگرانی وجود ندارد. در ادامه چند مورد از علامت‌های پریود‌های نامنظم آورده شده است:

 خونریزی خیلی خفیف:

خونریزی بسیار کم یا بدون خونریزی (معروف به آمنوره) در هر سیکل قاعدگی غیر معمول است. خونریزی خفیف یا غایب می‌تواند ناشی از کم وزنی یا اضافه وزن بسیار زیاد باشد. اگر اضافه وزن دارید کاهش وزن ممکن است به منظم‌تر شدن دوره‌های شما کمک کند اما اگر کمبود وزن دارید افزایش وزن می‌تواند به منظم شدن و تنظیم چرخه قاعدگی شما کمک کند. (تغییر وزن آهسته و پیوسته سالم‌ترین راه برای رسیدن به آن است. )

 لکه بینی در اواسط چرخه:

هورمون‌ها اغلب علت لکه بینی بین قاعدگی‌ها هستند. هورمون‌های شما ممکن است تحت تأثیر دارو‌های ضد بارداری، دارو‌های باروری یا اختلال تیروئید قرار بگیرند. فیبروم‌ها و پولیپ‌ها در دستگاه تناسلی شما نیز می‌توانند منجر به لکه بینی منظم شوند.

 خونریزی بیش از حد سنگین یا طولانی:

خونریزی که هر ساعت از طریق یک یا چند تامپون یا پد خیس می‌شود برای چندین ساعت متوالی یا حاوی لخته‌هایی به بزرگی یک چهارم یا بیشتر می‌باشد غیر طبیعی است. دوره‌ای که بیش از هفت روز طول می‌کشد نیز همینطور است.  خونریزی بیش از حد یا منوراژی یک نگرانی رایج است و تا یک سوم افرادی را که پریود می‌شوند تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگرچه شایع است اما باید به متخصص زنان مراجعه کنید تا معاینه شوید و راه حلی برای آن در نظر گرفته شود. حتی اگر مشکلی برایتان پیش نیاورد پریود‌های سنگین می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل باروری یا یک مشکل سلامتی از جمله فیبروم، پولیپ یا اندومتریوز باشد.

 درد‌های شدید:

شما نباید درد بسیار شدید پریود را که به نام دیسمنوره نیز شناخته می‌شود نادیده بگیرید زیرا می‌تواند بر باروری و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد و علائم بیماری مانند جمله فیبروم، اندومتریوز، یا بیماری التهابی لگن (عفونت در اندام‌های تناسلی) باشد.

به چه علت دچار چرخه قاعدگی نامنظم می‌شویم؟

عوامل زیادی وجود دارند که می‌توانند بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارند و باعث شوند که دوره‌ای نامنظم را تجربه کنید، مانند تغییر چرخه از ۲۸ به ۳۱ روز. یک رویداد بسیار استرس‌زا، بیماری، ورزش شدید یا حتی سفر. به خصوص اگر الگوی خواب شما مختل شده باشد می‌تواند چرخه شما را تغییر دهد و باعث از دست دادن پریود یا لکه بینی شود. با این حال اگر سیکل شما در ماه بعد به حالت عادی برگردد بی‌نظمی‌های قبلی خطری برای شما نخواهد داشت.  همچنین اگر در دوران شیردهی، بارداری یا سقط جنین هستید ممکن است سیکل غیرطبیعی یا خونریزی داشته باشید.  تغییر چشمگیر در الگو‌های فعالیت یا وزن می‌تواند بر چرخه قاعدگی شما نیز تأثیر بگذارد. ورزش بیش از حد و کاهش وزن سریع می‌تواند منجر به پریود‌های نامنظم شود. این مورد در ورزشکاران رایج است اما نباید نادیده گرفته شود به خصوص اگر قصد باردار شدن را دارید.

نتیجه‌گیری:

برای ارزیابی چرخه‌های خود داشتن تقویم باروری می‌تواند کمک‌کننده باشد. در حالی که چرخه‌های نامنظم می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل احتمالی باروری باشد اما داشتن سیکل‌های منظم تضمین نمی‌کند که شما مشکلی در اقدام به بارداری نخواهید داشت. دلایل زیادی برای باروری زنان و مردان وجود دارد و فقط برخی از آن‌ها بر قاعدگی تأثیر می‌گذارد.  اگر متوجه شدید که قاعدگی شما نامنظم است باید با پزشک در مورد آن صحبت کنید. چرخه‌های نامنظم گاهی اوقات نشانه عدم تعادل هورمونی، مشکلات سلامتی یا مشکل در تخمک‌گذاری است. خبر خوب این است که بسیاری از مشکلات باروری را می‌توان با دارو‌ها، روش‌های خاص یا حتی برخی تغییرات ساده در شیوه زندگی برطرف کرد.

پاسخ دهید