خشکی دهان در دوران بارداری باعث ناراحتی زنان میشود و میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. بزاق عملکرد خود تمیز کنندگی و کنترل میکروب در ناحیه دهان را دارد. بنابراین هنگامی که بزاق کمیاب یا بسیار چسبناک است این محافظت طبیعی کاهش مییابد. سپس میکروارگانیسمها زیستگاهی ایدهآل برای تکثیر پیدا میکنند و مشکلاتی مانند تجمع پلاکهای باکتریایی و تارتار، پوسیدگی، التهاب لثه و بیماریهای پریودنتال ایجاد میکنند. همچنین خشکی دهان در این مرحله ممکن است هشدار یک بیماری جدی تر باشد که رایج ترین آنها موارد زیر است:
دیابت بارداری:
این آسیب شناسی ساختار غدد بزاقی را تحت تاثیر قرار میدهد و ادرار روزانه را افزایش میدهد که باعث کاهش میزان آب موجود برای تولید بزاق میشود.
کم خونی:
خشکی دهان همراه با علائم دیگری مانند خشکی گلو، بریدگی در گوشههای دهان و سوزش زبان گاهی اوقات نشانه کم خونی است.
فشار خون بالا:
تجربه خشکی ناگهانی دهان همراه با سردرد ضربان دار ممکن است ناشی از افزایش غیرمنتظره فشار خون باشد. فشار خون بالا بر سلامت مادر و نوزاد تأثیر میگذارد و باید فوراً درمان شود.
خشکی دهان در بارداری چگونه درمان میشود؟
تنفس از طریق بینی در تمام اوقات:
اگر تنفس بینی به دلیل مشکلات تنفسی دشوار شده است انجام چندین بار بخور صورت و شست و شو بینی در روز به پاکسازی راههای هوایی و کاهش خشکی داخلی کمک میکند.
از مصرف الکل، تنباکو و قهوه در دوران بارداری خودداری کند:
این محصولات برای نوزاد و مادر بسیار خطرناک هستند و همچنین میتوانند باعث کم آبی بدن شوند و بهتر است مصرف آب را در طول روز افزایش دهید.
بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید:
مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید بعد از هر وعده غذایی از ناراحتی و عوارض خشکی دهان جلوگیری میکند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درمانهای خانگی برای کنترل خشکی دهان در دوران بارداری کافی نیست لازم است با پزشک مشورت کنید. همانطور که گفته شد یافتن علت مشکل و درمان آن به پیشگیری از عوارض کمک میکند. درمان ممکن است شامل برخی از اقدامات زیر باشد:
- تغییر داروهای معمولی که ممکن است باعث خشکی دهان شوند
- استفاده از سینیهای فلوراید (حامل)، بزاق مصنوعی یا دهانشویههای مخصوص
- درمان آپنه یا خروپف خواب اگر اینها باعث خشکی دهان میشوند
- برخی دستورالعملهای غذایی، ورزشی و در برخی موارد داروهای خوراکی یا انسولین ضروری خواهد بود
همچنین اگر هر یک از علائم زیر ظاهر شد بهتر است با پزشک مشورت کنید:
– ضایعات سفید یا قرمز در دهان
– درد یا سوزش دهان
– تشنگی بیش از حد
– خستگی، خروپف و بیدار شدن مکرر در طول شب
– نیاز به تکرر ادرار
– دندان درد که از بین نمیرود، حساسیت دندان یا لکههای قهوه ای یا سیاه روی دندانها
– سرگردانی
– مدفوع سیاه یا خونی
– سردرد
چگونه خشکی دهان را در بارداری از بین ببریم؟
تغییرات هورمونی و افزایش نیاز به آب با خشکی دهان در دوران بارداری مرتبط است. خوشبختانه با اقدامات سادهای که میتوان در خانه به کار برد میتوان این علامت را کاهش داد. آبرسانی، بهداشت دهان، رژیم غذایی سالم و معاینات منظم پزشکی و دندانپزشکی برای کنترل این مشکل حیاتی خواهد بود.